Máme tu začátek nového roku a s ním přinášíme i zajímavá čísla oprav z loňského roku. Jakou opravu jsme loni dělali nejčastěji? Kterou značku telefonu jsme tu měli nejvíce? Co všechno vlastně opravujeme? Pokud tě zajímá, jak to je, čti dál!

 

Mobilní telefony vedou

Naprosto logicky se na prvních příčkách úplně všeho umístily mobilní telefony. Přece jen, je to elektronika, kterou máme pořád u sebe, v každém počasí i podmínkách. Poruchám a nehodám se tedy nevyhneme.

Na druhé příčce s podstatně nižšími počty oprav se umístily notebooky. Přibližně stejně si z koláče oprav ukously televize a tablety a ve zbytku se schovávají takové věci jako tiskárny, PSP a Xbox, herní konzole, rádia, ruční nářadí a podobně.

Oprava čeho kralovala?

Pojďme ale ještě dál, začíná to být zajímavější, když se podíváme na procenta konkrétních oprav. Na prvním místě se s přehledem umístí výměna displeje u mobilních telefonů. Pro mnohé z nás asi žádné překvapení. Zajímavý je tak nepoměr nakoupených a nalepených ochranných skel a folií na displeje. Ty tvořily oproti počtu výměny displejů pouhou třetinu. To znamená, že jen jeden člověk ze tří si nechal na nový displej nebo nově zakoupený telefon nalepit ochranné sklo nebo folii. A že jsou ceny nového displeje o dost vyšší, to víme asi všichni.

Proto nevyžádaná rada do penálu – nikdy nevíš, kdy přijde tvůj den blbec, proto nikdy není příliš brzy si přijít k nám nechat nalepit ochranné sklo nebo ochrannou folii na svůj telefon. O naší novince na prodejně Ochranných foliích Zagg si přečti víc v našem z předchozích článků.

Samozřejmě druhé místo obsadila výměna baterie v telefonech – to se vyplatí především pokud vlastníš dražší model telefonu a jsi s ním spokojený. Velmi tím prodloužíš jeho životnost, popřípadě jej snáze pošleš dál a můžeš upgradovat.

Mezi další častější opravy můžeme zařadit opravu nebo výměnu nefunkčního konektoru dobíjení, opravu nebo výměnu reproduktoru a sluchátka telefonu, čištění telefonu a oxidace, přenos dat, opravy a výměny nefunkčních tlačítek a v neposlední řadě opravy softwaru.

Jak si v opravách vedou notebooky a televize

Notebooky se v počtu oprav umístily na druhé příčce – proto stručný přehled i u nich. Nejčastěji jsme vyměňovali baterii. Zde platí podobný princip jako u mobilních telefonů. Při levnějších kusech se výměna příliš nevyplatí, a navíc se i hůře provádí. U levnějších modelů jsou komponenty zality v plastu, a tak to vlastně ani pořádně nejde. Společně s výměnou baterie se umístila vysoko i reinstalace stávajícího systému nebo instalace toho nového. Na dalších příčkách máme výměnu HDD/SSD, výměna displeje, klávesnice nebo lepení pantů.

Pro poměrně častý dotaz, jestli opravujeme i televize, přidáváme i graf oprav televizí.

                            

Závěrem

Ať to není dlouhé jako pohádka. Končíme pro dnešek s grafy. Doufáme, že nyní budeš mít jednak lepší přehled o tom, co vše opravujeme a čím se zabýváme a také nyní víš, na co všechno si dát pozor a s čím ti můžeme pomoci. V další části statistik uděláme přehled o tom, které značky elektroniky jsme tu měli nejčastěji, které méně a co se u které značky opravuje nejčastěji. Jako bonus pár tipů, jak šetřit baterii telefonu a jak jí prodloužit životnost. Už teď se můžeš těšit!

Napište na WhatsApp
Dobrý den, jak Vám můžeme pomoci?