Uběhne pár dní od nákupu nového počítače s operačním systémem Windows a nadšení například z herního počítače je rázem pryč. Obvykle radost a nadšení,  které bylo na začátku je nahrazeno špatnou náladou.  Jakmile si do operačního systému nainstalujeme desítky oblíbených aplikací, začne se hardware pěkně potit. Nepříjemné prodlevy nebo dokonce zamrzání jsou pak na denním pořádku. Níže máme pár tipů jak zrychlit pomalý počítač.

 

Spuštěné programy po startu windows

Po startu počítače nám na pozadí začne automaticky startovat spousty různých programů, může se jednat o Antivir, Aktualizace počítače a spousty dalších aplikací. Většina uživatelů si tento problém velmi snadno přivodí instalací programů. Zpomalení systému způsobují programy, které jsou nastaveny tak, aby se při startu systému spustily a následně běžely na pozadí.

Pokud nějaký program používáte jen občas, nemá smysl, aby se při každém zapnutí počítače spouštěl. Počítač pak musí zbytečně věnovat drahocennou operační paměť (RAM), aby uvedl program do chodu. Programy běžící na pozadí najdete v pravém spodním rohu na hlavním panelu.

 

Optimalizace internetového prohlížeče.

Všechny dnes dostupné internetové prohlížeče mohou obsahovat celou řadu doplňků. Většina doplňků se nainstaluje společně s nějakými programy a uživatelé o nich ani neví.  Při startu prohlížeče, tyto doplňky startují a mohou být příčinou zpomalení prohlížených oken. Rozhodně nad nimi mějte kontrolu a pokud nějaký doplněk nepotřebujete, pryč s ním.  Zdaleka nejlepší řešení je udržovat v chodu jen ty doplňky, které opravdu použijete. V nastavení internetového prohlížeče se nachází i možnost mazání. Zde je několik voleb co z prohlížeče odstranit.

 

Spuštěné procesy – Správce úloh

Při zmáčknutí oblíbených kláves [Ctrl]+[Shift]+[Esc]  spusťte Správce úloh. Na kartě »Procesy«  je vidět vytížení základních komponent počítače jako je procesor, operační paměť, pevný disk a jako poslední zatížení sítě. Můžeme si vytížení jednotlivých prostředků nechat seřadit. Například celkové zatížení procesoru by se mělo ideálně pohybovat v jednotkách procent.

Ve výpisu procesů tak můžete odhalit viníka zpomalení běhu počítače. Zkuste ukončit program jehož proces nadměrně vytěžuje systémové zdroje, proces můžeme ukončit kliknutím pravým tlačítkem myši na název procesu a z kontextového menu vyberte »Ukončit úlohu«.

Dejte pozor, abyste neukončili nějaký systémový proces. To by mělo za následek ohrožení běhu celého systému.

Naši specialisté mohou provézt kontrolu Vašeho počítače na dálku za pomoci programu Teamviewer v klidu a teple vašeho domova. Stačí vyplnit náš kontaktní formulář. Pokud dáváte přednost osobním kontaktu navštivte náš servis počítačů v Havlíčkově Brodě.

Napište na WhatsApp
Dobrý den, jak Vám můžeme pomoci?