iPhone SE 2022 dostal nový čip, starý dobrý design a opět pěknou cenu

Keynote firmy Apple přinesla mimo dalších novinek také novou generaci populárního iPhonu SE 2022. Ten má trochu jiné ambice než jeho dražší kolegové, ale v několika ohledech příjemně překvapí. Apple se rozhodl novou generaci posunout ještě dál. Čím se nový iPhone SE 3. generace vyznačuje? A vyplatí se do něj investovat?

iPhone SE 2022 je již třetí generací tohoto telefonu

Úvodní Apple keynote roku 2022 se odehrála opět skrze předem připravený online stream. Příchod nové generace nejlevnějšího iPhonu SE 2022 byl vysoce očekáván, stejně tak už na povrch prosakovaly různé spekulace. Apple nakonec telefon skutečně představil, a to po boku zeleného modelu iPhonu 13 a iPhone 13 Pro, nového iPadu Air, počítače Mac Studio a monitoru Studio Display.

Příznivci předchozího iPhone SE z roku 2020 si obecně pochvalují jeho kompaktní rozměry a dostatečnou úhlopříčku displeje. Po dvou letech je však načase, aby se odehrály změny, a to především v hardwarové výbavě. Svět smartphonů za tu dobu poskočil zase o kus dál a Apple se rozhodl novým iPhonem dohnat náskok konkurence. Jak se mu to povedlo?

Nový iPhone SE se zdá být na chlup stejný, je však odolnější

Na první pohled se zdá, že se žádná změna neodehrála. Novinka stále obléká původní design, který známe již z iPhonu 8 z roku 2017. Celoskleněné tělo ale působí i po těch letech elegantně. Přední a zadní strany jsou odděleny hliníkovým rámečkem, ukrývajícím antény. Přední strana stále hostí 4,7″ displej s poměrně širokými rámečky nad a pod ním. Ve spodní části je díky tomu dostatek místa na čtečku otisků prstů Touch ID.

Ani při pohledu na zadní stranu novinky nepozorujeme. Jeden fotoaparát vyčnívá nad povrch zadní strany. Doprovází jej navíc přisvětlovací dioda. Kromě tradičního loga již záda telefonu ničím dalším nezaujmou. Po bocích pak standardně poznáme tlačítko hlasitosti, přepínač tichého režimu, zapínací tlačítko, mřížky mikrofonu a reproduktoru a nakonec Lightning port pro nabíjení a přenos dat. Nový iPhone SE 2022 bude k dostání v barvách černé, bílé a červené s tím, že takto je zabarvena vždy jen zadní strana a boky.

Již jsme zmínili úhlopříčku displeje, která se od předcházející generace nezměnila. Kdo tedy očekával odsun tlačítka Touch ID a navýšení rozměrů displeje, nedočkal se. Přesně tomu však odpovídá třeba iPhone 13 mini a kdo touží po displeji odshora dolů, nechť si pořídí ten. Nový iPhone SE 2022 kromě menší úhlopříčky stále spoléhá pouze na LCD technologii. OLED si Apple ponechává pro svou hlavní řadu.

Apple neochudil nový iPhone SE o skvělý výkon

Prozatím si stále povídáme o parametrech iPhonu SE z roku 2020. Kde jsou tedy ty slibované novinky? Samozřejmě se odehrávají uvnitř. Jako podstatnou změnu bereme integraci nejnovějšího procesoru určeného pro iPhony 13, tedy šestijádrového Apple A15 Bionic. Pokročilý 5nm proces slibuje kompaktnost čipu a jeho energetickou úspornost. Běžný uživatel nejvíce využije výkon v podobě hbitého systému a podpoře mnoha následujících aktualizací, které přinesou nové funkce.

Po stránce softwaru je telefon vybaven nejnovějším iOS 15, díky němuž si uživatel může užít funkce jako SharePlay pro konzumaci zábavného obsahu s přáteli naráz, režim soustředění pro důkladnější nastavení možnosti být vyrušen, instalaci rozšíření do prohlížeče Safari, kopírování textu z fotek a spoustu dalšího.

Nový čip prokazuje dobrou službu hlavnímu fotoaparátu

V rámci fotoaparátu jsme se dočkali pár vylepšení, třebaže na první pohled by se zdálo, že je vše při starém. Nejnovější iPhone SE stále spoléhá na přední 7Mpx a jeden zadní fotoaparát s rozlišením 12 Mpx a světelností f/1,8. Ovšem pro ještě lepší výsledky přidává technologie jako Smart HDR 4 z řady iPhone 13, díky čemuž si na snímku všimne až 4 osob a zachytí lépe detail jejich tváře. Dále přibyl Deep Fusion pro lepší kvalitu drobných detailů snímku a ještě fotografické styly.

To vše si nový iPhone SE může dovolit právě díky výkonnému čipu Apple A15 Bionic. Skvělou volbou pro nadšené kameramany a fotografy může být varianta s 256GB úložištěm, která dobře poslouží pro záznam 4K videí o frekvenci 60 sn./s. Případně lze standardně volit mezi 64 a 128 GB.

Pro doplnění energie si iPhone můžete připojit drátově k nabíječce přes Lightning konektor či bezdrátově položením na bezdrátovou Qi nabíječku. Výrobce uvádí, že oproti předchůdci nový iPhone SE dokáže např. přehrávat videa až o 2 hodiny déle. Může za to úspornější čip, systém iOS 15 a lepší baterie. Tlačítko Touch ID pod displejem je opět vibrační. Při jeho stisku tedy nedochází k jeho prohnutí. Nachází se v něm čtečka otisků prstů. Do telefonu lze vložit nanoSIM a druhou přidat jako eSIM.

iPhone SE 2022 – cena a dostupnost

Předprodej startuje v pátek 11. března, samotný prodej pak o týden později v pátek 18. března 2022. Nový iPhone SE 2022 si lze pořídit ve třech barvách a v následujících kapacitách:

  • iPhone SE 2022 64 GB – 12 490 Kč
  • iPhone SE 2022 128 GB – 13 990 Kč
  • iPhone SE 2022 256 GB – 16 990 Kč
Napište na WhatsApp
Dobrý den, jak Vám můžeme pomoci?